Cultuurblog
-
1 december 2023
Ensor, meer dan maskers
Iedereen kent Ensor omwille van zijn maskers en skeletten, maar Mu.ZEE bewandelt met haar nieuwe tentoonstelling een heel ander pad. Ooit gedacht dat Ensor te rijmen viel met stillevens? Wel, het kan! Dankzij de unieke invalshoek van curatoren Bart Verschaffel en Sabine Taevernier kan je vanaf 16 december genieten van talloze stillevens in ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux – James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930’.
-
24 november 2023
"De mooiste geschiedenis van België" Jos Vandervelden
Geschiedenis wordt vaak vastgelegd in woorden, maar soms schilderen kunstenaars het verhaal op hun eigen unieke manier. In "De mooiste geschiedenis van België" neemt Jos Vandervelden ons mee op een boeiende reis door de geschiedenis van België, vertrekkende van de kunstzinnige interpretaties van getalenteerde kunstenaars.
Wat is de rode draad in Jos zijn werken, wat drijft hem en welk werk uit het nieuwste boek is zijn persoonlijke favoriet? Je komt het hier te weten!
Boeken Geschiedenis -
14 november 2023Lees meer over "Afdelingen verwelkomen je bij Davidsfonds"
Afdelingen verwelkomen je bij Davidsfonds
Dankzij het engagement van vele Davidsfonds-vrijwilligers kan je genieten van een breed aanbod aan culturele ontmoetingen dichtbij huis. Om jou en anderen te overtuigen om deel uit te maken van deze grote culturele familie, zetten zij met de lokale afdelingen geregeld enkele nieuwe initiatieven op. Benieuwd hoe ze jou en anderen warm maken om deel te nemen? Of ben je als vrijwilliger op zoek naar inspiratie? Lees dan snel verder…
-
9 oktober 2023
Wie wint de 37ste Davidsfonds Zomerzoektocht in Roeselare en Zonnebeke?
Met genoegen maakt Davidsfonds de winnaars van de 37ste editie van de Zomerzoektocht bekend. Dit jaar lokte de zoektocht circa 21.000 deelnemers naar Roeselare en Zonnebeke. Afgelopen zaterdag vond de prijsuitreiking plaats in Passendale.
-
25 september 2023
‘Tussen de Soep en de Feiten’
Midden op de dag, wanneer je energie begint te dalen en je maag begint te rommelen, is er niets zo verkwikkend als een warme kom soep en een dosis intellectuele stimulatie. Dat is precies wat je kunt verwachten bij 'Tussen de Soep en de Feiten'. Deze maandelijkse bijeenkomst brengt boeiende sprekers samen die actuele thema's onder de loep nemen, allemaal vanuit een Brusselse invalshoek. Maar het beste van alles? Je krijgt niet alleen voedsel voor lichaam en geest, maar ook de kans om actief deel te nemen aan de discussie.
-
14 september 2023
“Natuurlijk praten mensen achter je rug”
The Orchestra is een tragikomische muzikale serie die zich afspeelt in en rond een Deens symfonieorkest. De satire biedt een kijkje achter de schermen van het orkest en de complexe verhoudingen tussen de muzikanten. In de schijnbaar serene wereld van het orkest blijkt een broeinest van intriges te schuilen. Op 28 september vindt de Belgische première van de eerste twee afleveringen plaats in De Bijloke. Dankzij een eerste samenwerking tussen Davidsfonds en aanbieder Lumière kan jij het voordelig meemaken, klik hier voor alle informatie.
-
17 augustus 2023
Een warmere plek maken van Vlaanderen en Brussel?
We vroegen het in ons ledenblad Accent aan Peter De Wilde (voorzitter), Kris Opdedrynck (algemeen directeur) en Rit Goetschalckx (Voorzitter Davidsfonds Oudergem Watermaal-Bosvoorde).
-
10 augustus 2023
Wie wint de eerste Taal is Toekomst-trofee?
De eerste editie van Taal is Toekomst nadert z’n ontknoping. In de afgelopen maanden kon iedereen een initiatief rond taal nomineren, een eigen project of dat van iemand anders. Een vakjury beslist binnenkort welke van de zes finalisten de eerste Taal is Toekomst-trofee in de wacht sleept. Dit zijn de kandidaten.
-
2 augustus 2023
"In cultuur zit vrijheid ingebakken"
Davidsfonds heet nogal eens ‘traditioneel’ te zijn, maar dat is niet hoe Walter Weyns, hoogleraar sociologie en cultuurkritiek aan de Universiteit Antwerpen, naar de cultuurorganisatie kijkt: “Het is net een heel moderne houding om rationeel en reflectief om te gaan met de eigen culturele erfenis.” Maar wat is die cultuur die we erven en doorgeven? En waar is het verschil tussen ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur naartoe?
Cultuurgids -
2 augustus 2023
"Extra lagen in de geschiedenis ontdekken"
Voor zijn 225-jarige bestaan zette het Gentse Museum voor Schone Kunsten de allereerste monografische tentoonstelling op poten over Theodoor Rombouts (1597-1637), meester van het Vlaamse caravaggisme. Davidsfonds Academie organiseerde een middag waar curator Frederica Van Damme, sinds 2017 conservator oude kunst aan het MSK, een inleiding gaf over Rombouts’ leven en werk, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling. Antwerps stadsgids Tanguy Ottomer trok naar Gent om de vergeten Antwerpse schilder te ontdekken. “Het is verrassend om via de inleiding mee te worden genomen in het leven en werk van een voor mij onbekende schilder. Die aanpak geeft zoveel meer diepgang aan het bezoek.”
Cultuurgids Tentoonstelling kunst
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 32
- Volgende pagina